Indicatii implanturi dentare

Un dinte sau mai multi dinti lipsa. Implantul dentar este cea mai avansata terapie pentru inlocuirea unui dinte lipsa. Acesta consta intr-o radacina artificiala din titan sau zirconiu care suporta un bont protetic, care la randul lui poate fi din titan sau zirconiu, pe care vine cimentata sau insurubata o coroana ceramica ( viitorul dinte ). In ziua de azi implanturile dentare sunt folosite la scara larga. Cu o rata de succes de peste 95%, mii de articole, si peste 50 de ani de studii clinice, implanturile sunt astazi o solutie sigura si eficienta. Cu toate acestea, ca si orice alta manopera medicala, exista o serie de riscuri, care sunt asociate cu nerespectarea indicatiilor si mai ales a contraindicatiilor de tratament. O sa enumaram si explicam cele mai comune dintre contraindicatiile implanturilor dentare:

Varsta

Varsta minima pentru implanturile dentare este de 18 ani. Nu se recomanda inserarea de implanturi dentare inainte de aceasta varsta, pentru ca la aceasta varsta, dintii naturali nu sunt complet erupti. Ei mai pot avea o eruptie pasiva de ordinul milimetrilor. Implantul, in schimb, ramane fix, si in cativa ani, el va avea o pozitie incorecta in raport cu ceilalti dinti. Asta va rezulta intr-o problema estetica. In filozofia noastra, alegem solutii provizorii, pana cand pacientul ajunge la 19 ani, evitand astfel problema. Nu exista limita superioara de varsta.

Diabetul.

Diabetul este unul din factorii de risc pentru implanturile dentare. Pacientii diabetici se vindeca mai greu, fiind astfel mai susceptibili la complicatii dupa interventie. Cu toate acestea, nu este o problema majora, atata timp cat diabetul este compensat.

Fumatul.

O alta cauza majora ce genereaza probleme in orice tip de interventii chirurgicale este fumatul. Fumatorii sunt practic privati de o parte din oxigenul necesar. Aceasta rezulta intr-o vaso-constrictie periferica, pe scurt fluxul sangvin este scazut in zona interventiei, iar vindecarea este mai dificila. In acelasi timp, nicotina interfereaza cu procesul de formare a cheagurilor de sange. Concluzie: Orice fumator prezinta factor de risc la orice tip de interventie chirurgicala, mai ales in perioada de vindecare, care este extinsa datorita efectelor fumatului. Recomandam renuntarea la fumat definitiv sau reducerea nr. de tigari, caz in care pacientul trebuie sa isi asume acest factor de risc.

Alte afectiuni sistemice : Osteoporoza , Hemofilie, HIV, boli cardio-vasculare etc. 

Studiile arata ca nu sunt contraindicatii absolute pentru nici o afectiune sistemica, atata timp cat aceasta este compensata, si planificarea interventiei este riguroasa. Se vor face in schimb analize suplimentare, si se va colabora in fiecare caz cu medicul specialist care tratateaza afectiunea.

 #implantdentar #indicatii #contraindicatii 

                Indicatii si contraindicatii implanturi dentare. Managementul riscurilor.              

Publicat: 06 03 2010 Revizuit: 06 07 2020
Cookies ne ajuta la livrarea serviciilor. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Mai multe