Rezistenta fatetelor dentare


O intrebare frecventa pe care o intalnim cand vorbim de fatete ceramice este legata de rezistenta lor. O intrebare oarecum fireasca, avand in vedere ca sunt niste piese ceramice fine, uneori foarte fine, putand avea grosimi de pana la 0.1-0.2mm. In plus, ceramica este un material casant, care supus unui soc, se poate sparge usor.
Cu toate acestea, fatetele sunt unele din cele mai longevive si rezistente tratamente pe care le avem in stomatologie.

Ca sa intelegem asta, trebuie sa intelegem structura dintilor naturali.

Dintele natural este format din 2 substraturi:

Smaltul - stratul exterior, care e dur si casant, similar ceramicii ca si proprietati. 
Dentina - care formeaza "miezul" dintelui si care este mai putin dura, dar care are o elasticitate crescuta.

Cele doua structuri fac un corp comun, care este perfect. Are atat duritatea, cat si elasticitatea de a prelua si amortiza fortele supuse asupra lor pe tot parcursul vietii. Un exemplu simplu pentru a intelege fenomenul: daca avem o bucata de sticla normala, dintr-un geam si lasam o greutate de 5 kg sa cada peste ea de la  o intaltime de 30cm , sticla se va sparge. In schimb, daca aceeasi sticla e lipita de podea, aceasi greutate, nu va sparge sticla, pentru ca o parte din forte vor fi preluate de podea.

 

fatete, ceramice, smalt, stomatlogie

In 1928, un dentist din California, pe nume Charles Pincus inventa un procedeu prin care schimba look-ul actorilor, insa la vremea respectiva fatetele erau fabricate din rasini si erau temporare. In 1959, Buonocore face o descoperire, care schimba fundamental stomatologia moderna. El descopera un procedeu chimic, pe care il folosim si in ziua de azi, prin care ceramica poate fi lipita chimic de smaltul dintilor.

Acest principiu face posibil, ca fatetele ceramice, sa devina extrem de rezistente cand sunt lipite de smaltul dintilor, si sta la baza stomatologiei moderne. Cu tehnicile actuale, durata de viata a fatetelor este intre 15 si 30 de ani.

 

Publicat: 03 12 2014 Revizuit: 14 10 2019
Cookies ne ajuta la livrarea serviciilor. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Mai multe